ПРАВИЛНА ИСХРАНА

Правилна исхрана може да утиче позитивно на наш организам,али зато лоше навике у исхрани могу негативно да се одразе на наше здравље и створе услове за настанак болести.

Неумерност у јелу

Неумерност у исхрани може бити опасна по здравље.Претераним уздржавањем од хране и изгладњивањем не уноси се довољна количина хране и долази до неухрањености.У таквом стању нашем организму се не обезбеђује довољно енергије,витамина,минерала и градивних материја.Сиромашна исхрана не обезбеђује младима довољно материја за правилан раст и развој,а старим лицима за свакодневно функционисање.Услед недовољне исхране долази до здравствених поремећаја као што су:авитаминоза,рахитис,скорбут,бери-бери и остале.Услед исцрпљивања организма долази до пада имунитета и настају следеће болести:каријес,анемија,туберкулоза,депресија,херпес и подложност разним инфекцијама. Са друге стране конзумирањехране у великим количинама доводи до гојазности,а хронична гојазност има за последицу настанак:шећерне болести,повишеног крвног притиска,повишеног нивоа холестерола у крви,болести жучи,кривљење кичменог стуба,проширење вена,равних табана или долази до инфаркта,можданог удара и осталог.

Неприлагођена исхрана

Када је време топлије треба јести више воћа,поврћа,пити доста воде,а избегавати масну и тешку храну.Зими треба јести калоричнију храну како би организам сакупио довољно енергије да се заштити од хладноће.Особе које обављају лакше физичке послове би требало да избегавају калоричну храну јер ће се угојити.Насупрот њима,особе које обављају тешке физичке послове морају да уноси калоричну и јаку храну због обезбеђивања потребне енергије за обављање истих.

Рафинисане и прерађене намирнице

Рафинисане намирнице као што су уље,бело брашно,бели шећер,бела камена со и друге дају калорије,али не делују повољно на организам.Оваква храна изазива каријес,доводи до малаксалости,ремети рад панкреаса и неповољно делује на надбубрежну жлезду.

Нередовни и неједнаки оброци

Честа је појава да се у току дана уместо 4-6 лаких оброка прескаче доручак.За вечеру се једе много калоричне хране или да између два оброка протекне више од 8 сати,што за резултат има само шокирање организма (изгладњивање па преждеравање).

Закључак

Треба јести здраве намирнице,увек свеже ако је то могуће и распоређене у више лаких оброка током дана,а избегавати масну,тешку и зачињену храну.

ДОМ ЗДРАВЉА АПАТИН Copyright © 2019